Χίος - Θυμιανά

Το Μεροβίγλι απέχει 500 περίπου μέτρα από το χωριό Θυμιανά. Είναι ένα από τα πολυπληθέστερα χωριά της Χίου και έχει πολύ καλά εστιατόρια, φούρνο και μικρά καταστήματα τροφίμων και δώρων. H παλαιότερη ονομασία του ήταν Ευφημιανά, δηλαδή τόπος με καλή φήμη, λόγω των λατομείων που βρίσκονταν στην περιοχή, απ’ όπου έβγαινε και εξακολουθεί και σήμερα να βγαίνει η «θυμιανούσικη πέτρα». Η πέτρα αυτή, σε πολλές αποχρώσεις του καφέ και του κόκκινου χρώματος, χρησιμοποιήθηκε στο κτίσιμο των αρχοντικών του Κάμπου, σπιτιών και εκκλησιών, με λαμπρότερο κτίσμα την εκκλησία του Αγίου Ευστρατίου που δεσπόζει στο κέντρο του χωριού.

Τα Θυμιανά είναι ένα χωριό που διασώζει πολλά παραδοσιακά δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής με σαφείς επιρροές από εκείνη του Κάμπου. Ο επισκέπτης μπορεί να δει την μεσαιωνική πύλη του χωριού και το παλιό πηγάδι «το καρούλι», να ανέβει στο μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων με την βοτσαλωτή αυλή και να περπατήσει λίγο μακρύτερα, μέχρι τo πετρόχτιστο ξωκλήσι του Αι-Γιάννη.

Οι παραλίες του Καρφά, του Μέγα Λιμνιώνα και της Αγίας Φωτιάς είναι όμορφοι γαλήνιοι κόλποι, όπου ο επισκέπτης θα χαρεί τα καθάρια νερά του Αιγαίου και θα γευτεί νόστιμους μεζέδες και παγωμένα ουζάκια στις γραφικές ταβέρνες. Αλλά και ο Κάμπος εκεί κοντά, περιμένει τον υπομονετικό πεζοπόρο που θα περιπλανηθεί στα δρομάκια του, για να τον ταξιδέψει στο παρελθόν του.Loading

program logo

Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».
«Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης»