Χίος - Καρφάς

Ο κόλπος του Καρφά, προστατευμένος από το ακρωτήρι τής Αγ. Ελένης εκτείνεται στην κεντρική και ανατολική ακτή της Χίου. Η ακρογιαλιά, μήκους 1.000 μέτρων περίπου, καλύπτεται από λεπτή χρυσή άμμο, που μετακινείται με το φύσημα των ανέμων, προχωρεί βαθιά στη θάλασσα και σχηματίζει θίνες στους πρόποδες του λόφου.

Το μικρό ξωκλήσι του Άη-Γιώργη του Καρφά, χτισμένο κατά το 18ο αιώνα στην κορυφή του αμμόλοφου, από το συνάφι των σιδεράδων, που ονομάζονταν καρφάδες, (γιατί έκαναν κυρίως καρφιά), έδωσε το όνομα του στην περιοχή. Παλιότερα , πριν χτιστούν τα σπίτια και τα ξενοδοχεία, ο δυνατός βοριάς μετακινούσε την άμμο, θάβοντας κυριολεκτικά τους θάμνους και τα λιγοστά παραθαλάσσια σπιτοκάλυβα.

Το πρώτο μικρό καφενεδάκι χτισμένο από τον Μιχαήλο Γιαμό στις αρχές της δεκαετίας του ’40 σηματοδότησε την αρχή της αξιοποίησης του Καρφά, ο οποίος εξελίχθηκε στον δημοφιλέστερο παραθεριστικό οικισμό του νησιού με ξενοδοχεία, καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ και οργανωμένη παραλία με θαλάσσια σπορ.

Σήμερα, η οικιστική ανάπτυξη σταμάτησε τις αμμοθύελλες και περιόρισε τους αμμόλοφους στη νότια πλευρά του κόλπου. Εκείνο που δεν κατάφερε, είναι να δώσει μία οριστική μορφή στην αμμουδιά της. Ποτέ δεν είναι η ίδια. Πάντα ο τρελός βοριάς θα την τροφοδοτεί και θα την μεγαλώνει και πάντα η νοτιά θα κλέβει τους κόπους του.Loading

program logo

Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».
«Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης»